Saturday 30 January 2010

The Memory of Seeds


5th generation shizennou broad bean. 自然農5世代目の空豆ちゃん。


Last Sunday, I attended Akinori Kimura’s lecture held in Saitama prefecture. Although this was the second time I had heard Mr. Kimura talk, and despite much of the content being familiar, his gentle manner, passion for farming, and enthusiasm for educating people about the intersections of food, nature and their lives, were touching.

The session was conducted in collaboration with Isao Noguchi, the director of one of the leading non-F1 hybrid seed production nurseries. It was followed by a panel discussion with nearby farm managers, who grow vegetables using methods not dissimilar to what I have been calling here Natural Farming*.

*In Japan, there are several farming methods corresponding to the word ‘shizen’ (natural), and each method varies according to the definition of the use or types of fertiliser/chemical, weed management, involvement of plowing and so on. I have not yet seen a full description of the panelists’ farming methods but they do not use pesticides or fertilisers and conduct careful weed control and cultivation.

Mr. Noguchi’s presentation was very engaging and he warned about the practice of F1 hybrid seed production, namely, the use of Cytoplasmic Male Sterility (CMS) lines, which have come to dominate the current seed market worldwide.

He expressed deep concern about the massive scale of reproduction characterising recent seed breeding procedures, which use sterilised plants and crops to create certain types of F1 breed. His hypothesis about a possible link between the disappearance of honey bees and their collecting pollen from sterile plants awaits further study, but the way that species have become commodified, standardised, and ‘mono-characteristic’ so rapidly was particularly disconcerting.


There were many questions and thoughts occupying my mind after the lecture, but an expression that particularly made an impression on me was a phrase Mr. Kimura used in passing: ‘seeds must have memories’.

So I pose myself the question: what are the memories of seeds?

A gentle breeze in spring, strong summer sunshine, fallen leaves in autumn, crisp air in winter, the activities of micro-organisms beneath the soil, morning dew, the rustling of insects, perhaps the laughter of children on finding the first bud emerging from the ground? Perhaps memories of surrounding conditions have been stored inside and contracted within each seed, as it patiently awaits the replanting season to continue the next life cycle. These ‘memories’ are passed on generation to generation and create unique and strong species adapted to their local environments. F1 (CMS) seeds are implanted with a generic one-type memory which ceases at the end of a single life cycle. It surely is a human intervention to keep creating cloned species tailored to suit current distribution processes and market demand, without considering the perpetual and ongoing evolution and diversification of plant life.

These thoughts were planted in my mind to form part of my memory. They are sure to propagate, grow steadily and diversify as I spend days in my garden together with surrounding nature.



4th generation shizennou rice (after harvest).
自然農4世代目のお米(を収穫した後)。


種の記憶


先週の日曜日に、埼玉県で開催された木村秋則さんの講演に行ってまいりました。彼の講演を聞くのは2度目でしたので、多少の内容の重複はありましたが、木村さんの優しいお人柄、農への思い、そして何よりも、自然・食べ物・生活の大切な繋がりを、少しでも多くの人に伝えていきたいという熱意に、改めて感銘を受けました。

今回の講演は、固定種のみを扱う種苗会社として有名な野口種苗の、野口勲さんとのダブル講演でした。その後、近隣の*自然栽培農家の農場主の皆さんを迎えての、パネルディスカッションが行われました。

*「自然」という言葉を含む農法が日本にはいくつかあります。各農法は、肥料や農薬の定義、雑草の管理方法、耕起の有無等などにより異なります。パネラーの皆さんの無肥料自然栽培という農法の具体的な作業方法は分かりませんが、肥料は全く入れず、状況によって除草や耕起を行うようです。

野口さんの講演は興味深く、特に昨今の種の市場を独占しつつある、雄性不稔(CMS)と呼ばれる変異植物を活用したF1種の生産に対する恐ろしさについて知る、良い機会となりました。

野口さんは、特定の性質を持った交雑種を生み出すため、不稔性の植物を用いた大規模な栽培形態を大いに懸念されていました。彼の指摘していた、蜜を採集する過程で花粉を交配することに利用される蜜蜂たちが、跡形もなく消えてしまうという現象の裏側には、不稔性植物の大量栽培が関係しているのではないか、という説に関しては、さらなる研究が必要であると感じましたが、商業化、標準化された一定の植物が、特有の性質のみを維持する種として急速に蔓延していくという現状には、当惑する思いを抱かざるをえませんでした。

講演後、様々な疑問や考えが頭の中を交錯しましたが、中でも特に印象に残ったフレーズは、木村さんが何気なく口にした「種には記憶があるんです。」という一言でした。


そこで、「種の記憶」とは何であるのかと、模索してみました。

穏やかな春風、真夏のぎらぎらとした陽の光、秋に舞い落ちる枯れ葉、冬の澄みきった空気、土の中の微生物たちの活動、きらきらと光る朝露、虫たちの歩きまわる足音、初めて顔を出した新芽を見つけた子供たちの歓声…。種たちはおそらく、周囲の様々な状況を逐一体内に記憶し貯め込み、次の播種の季節をじっと待っているのかもしれません。これらの「記憶」が次の世代へと受け継がれ、その土地に最も適した植物として、たおやかな特有の野菜として育っていくのでしょう。F1(CMS)種は、遺伝的に一つの性質のみを植え付けられ、1回のサイクルを終えると消滅します。現代の流通過程や市場の需要に適した種としてのクローンが、永続した進化と多角化を一切無視した形で次々と生み出されるということは、自然に対する人間の干渉と言えるでしょう。

これらの考えは、記憶のひとつとして私の中に植え付けられます。記憶は、周囲の自然と接しながら過ごす農作業を通して、少しずつ膨らみ、着実に大きくなり、変化を遂げていくのでしょう。




1st generation snap pea (seeds newly bought from the nearby nursery...
because I ate them all last year). Overcoming the frost damage!
近所の種屋さんで買ってきた一世代目のスナップエンドウ
(なぜなら去年全部食べちゃったから。)霜なんかに負けないわ!


2 comments:

Anonymous said...

Hello Sacchan,
My name is Robbusta and I just came across your blog and really enjoyed reading a few of your past and recent posts about Natural Farming and sustainable living. Thinking of starting out doing natural farming here in Hiroshima, but not quite sure how to start. Got some land land to work with from my Giri-otosan, but not quite sure what and when to start growing things. Interested in knowing how you started out. For example, what veggies you chose and where to get non-gmo seeds etc. Would love to get your advice if you don't mind. Again great site Sacchan.

Sacchan said...

Robbusta-san,

Thanks for visiting my blog. Your comment encourages me to write more articles re process of actual farming. Thank you.

You may have already read but in case you haven't, here is the URL of the book I refer as principal of shizennou:

http://www.amazon.co.jp/One-Straw-Revolution-Introduction-Natural-Classics/dp/1590173139/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=english-books&qid=1265284816&sr=1-1

As for more practical matters, I use the following book (JP only).

http://www.amazon.co.jp/%E8%87%AA%E7%84%B6%E8%BE%B2%E3%83%BB%E6%A0%BD%E5%9F%B9%E3%81%AE%E6%89%8B%E5%BC%95%E3%81%8D-%E9%8F%A1%E5%B1%B1%E6%82%A6%E5%AD%90/dp/4861241243

For more details, please email me at green.grass.group09[at mark]gmail.com